Nieuws!


Sporthal de Wielewaal voorlopig nog open.

Al zeker 15 jaar gonst het van de geruchten; sporthal de Wielewaal aan de Brammertstraat gaat sluiten! Maar het wordt iedere keer weer uitgesteld. O.a. door geldgebrek, want er moet dan ergens een nieuwe sporthal worden gebouwd, maar ja, het is crisis. Ook het vinden van een vervangende ruimte voor alle sportactiviteiten, die nu in de hal gaande zijn, is een probleem.

Ooit gaat de hal weg, maar dat zal dan waarschijnlijk pas gebeuren als de hele Wielewaal-wijk op de schop gaat. Ook dat wordt steeds uitgesteld.

Er wordt op dit moment weer geld in de sporthal geÔnvesteerd om het ťťn en ander op te knappen, dus van op korte termijn sluiten is geen sprake meer. Op z'n vroegst over een jaar of 4. De gemeente is wel alvast op zoek naar een vervangende locatie voor Health & Fitness Charlois. Deze moet natuurlijk wel in de directe omgeving zijn, om onze huidige klantenbestand te kunnen bedienen.

Zodra er meer bekend wordt lees je het hier!


Kickboksen voor veteranen!

Jawel, de oude garde is nog volop actief op vrijdagmiddag. Dan sporten de kickboksroutiniers bij Fit2Fight, de echte volhouders van het Kick-Boksen. Een warming-up, en daarna lekker sparren.

Carlo Thuvis, 55 jr, en Ronald Thuvis, 52 jr. nemen het voortouw bij deze training. Zij laten zien dat kickboksen op nivo ook nog mogelijk is als je ouder bent dan 50. Het tempo ligt hoog, maar er wordt beheerst geknokt. Geen blessures, de gezondheid staat voorop.

Tja, soms doen er ook jongeren mee, maar die houden het meestal niet zo lang vol; lacht Ronald Thuvis. Die liggen na 10 minuten groen weggetrokken in een hoekje. Geen conditie, he. Maar als ze maar lang genoeg blijven trainen wordt het misschien nog wat.

Niet meer zo jong maar wel zin in een gezonde Kickbokstraining? Kom een keer kijken!


Crash-dieet geneest suikerziekte!

Diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, blijkt vaak te genezen door een streng dieet en training. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het vetpercentage, ook wel BMI genoemd, moet dan in vrij korte tijd worden teruggebracht tot het gezonde minimum. Dat verschilt enigszins per persoon, maar ligt rond de 18.5 procent. Diabetes kan dan als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Dat diabetes kan worden voorkomen door training en het vasthouden van een gezond gewicht was al bekend. Maar echt genezen?!? Wauw!! Weer een goede reden om te gaan sporten bij Health & Fitness Charlois! Maar mocht je willen beginnen met een crash-dieet; praat eerst even met je huisarts.


'Overgewicht veroorzaakt dementie'

Een uitdijende taille heeft het omgekeerde effect op de hersenen: die krimpen juist. Dementie kan het gevolg zijn, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Overgewicht levert niet alleen hart- en vaatproblemen op, zo stellen Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van CaliforniŽ. Mensen van 60 met overgewicht, hebben ook twee keer meer kans op dementie op hun 75e dan mensen met een gezond gewicht.

Het brein krimpt ook sterk krimpt bij mensen met diabetes en rokers. Ook bij de mensen met bloeddrukproblemen waren de scores op de mentale toetsen overigens niet om over naar huis te schrijven. De wetenschappers schatten dat een hoge bloeddruk zorgt voor veroudering van de hersenen van zo'n 8 jaar.

De wetenschappers stellen dat de helft van de gevallen van dementie voorkomen had kunnen worden door meer beweging, gezonde en gevarieerde voeding en stoppen met roken.


ĎBewegen is goed bij kankerí

PatiŽnten die behandeld worden voor kanker doen er goed aan om zeker 2,5 uur per week te bewegen. Dat zegt een rapport van het Macmillan Cancer Support. Het advies om het rustig aan te doen na een behandeling is volgens de organisatie achterhaald.

Uit onderzoek blijkt dat beweging de kans op sterfte aan kanker verkleint en een positief effect heeft op de bijwerkingen van de behandeling. Zo kan het vermoeidheid na de behandeling en overgewicht voorkomen. Ook verlaagt een actief bestaan de kans op hart- en vaatziekten en botontkalking.

Volwassen kankerpatiŽnten zouden zoín 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen. Bewegen is veilig tijdens en na de meeste kankerbehandelingen, aldus het rapport. Inactiviteit zou vermeden moeten worden. ĎHet hoeft helemaal niet heel inspannend te zijn.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat lichamelijke activiteit de kans op het terugkeren van borstkanker vermindert met 40%. De kans op overlijden als gevolg van prostaatkanker daalt met 30%. Bij patiŽnten met darmkanker neemt het sterfterisico met ongeveer de helft af bij meer dan 6 uur lichaamsbeweging per week.


'Trouwen en scheiden maken dik'

Zowel trouwen als scheiden zorgt voor gewichtstoename. Dit effect kan aanhouden tot twee jaar na dato.

Amerikaanse wetenschappers van Ohio State University namen het gewicht van maar liefst 10.071 mensen onder de loep. Hieruit bleek dat vooral bruidjes flink aankomen in de twee jaar na hun trouwdag, sommige zelfs tot niveau obesitas. De onderzoekers volgden mensen van 1986 tot en met 2008 en keken daarbij naar Body Mass Index (BMI) en huwelijkse staat. Zelfs nadat de persoonlijke leefomstandigheden zoals gezondheid, eventuele zwangerschappen, arbeidsstatus en opleiding waren meegewogen, bleken de getrouwde en gescheiden mensen toch over ettelijke pondjes meer te beschikken dan de singles. Die laatsten leven dan wel weer korter, zo wijst een recente studie uit.

Getrouwde vrouwen bleken 33 procent meer kans te hebben op matige gewichtstoename (tot drie punten BMI) en zelfs 48 procent meer risico te lopen op flink meer kilo's (meer dan drie punten BMI). Vrouwen die net gescheiden waren, liepen tot 22 procent risico op een paar kilo meer. Onderzoeker Dmitry Tumin: "Vrouwen moeten echt oppassen. Sommigen van hen lopen na het huwelijk ernstige gezondheidsrisico's door het aantal kilo's dat erbij komt."

Bij de mannen werd een 28 procent groter risico op 'matige gewichtstoename' geconstateerd. Na een eventuele scheiding daalde dit tot 21 procent.


Artsen moeten rekenen in 'obesitas-jaren'

De gezondheidsrisico's van zwaar overgewicht worden volgens Australische experts flink onderschat, omdat er niet op de juiste manier naar de cijfers wordt gekeken.

De experts vinden dat artsen voortaan moet rekenen in 'obesitas-jaren', zoals ze bij rokers ook kijken naar hoe lang iemand rookte. Wanneer ze dat cijfer meewegen, kunnen ze de gezondheidsrisico's die iemand loopt veel beter inschatten, zo vertelden de wetenschappers aan de International Journal of Epidemiology.

"Obesitas wordt een steeds groter probleem en dat begint ook op steeds jongere leeftijd. Ons onderzoek toont aan dat ieder 'obesitas-jaar' negatieve gevolgen heeft voor de sterftekans van een persoon, onafhankelijk van de mate van obesitas, leeftijd en andere factoren."

Het blijkt dat mensen met een BMI van 30 of meer voor iedere twee jaar dat ze obees zijn een 7 procent hogere sterftekans hebben. De risico's op hart- en vaatziekten en kanker en ook de andere potentieel dodelijke aandoeningen werden echt veel groter bij iedere tien jaar overgewicht. Als het ernstige overgewicht tussen de 15 en 25 jaar aanhield, verdubbelde het doodsrisico zelfs vergeleken met mensen zonder overgewicht. Boven de 25 jaar was de kans op overlijden zelfs drie keer zo groot.Wil je sporten bij Health & Fitness Charlois / Fit2Fight, het beste vechtsport-, krachtsport- en fitnesscentrum van Rotterdam-Zuid / Charlois? Hier vind je het lesrooster, onze scherpe tarieven en onze lokatie. Kom gerust eens langs. Een proefles is in veel gevallen gratis. Voor meer info, neem gerust contact op.