Afslanken!

Waarom zou je willen afvallen?

Suikerziekte, aderverkalking, hartkwalen en beroertes komen bij mensen met overgewicht vaak voor. Stuk voor stuk levensbedreigende kwalen. Het tegengaan van overgewicht helpt om langer vitaal en gezond te blijven. Het werkt levensverlengend.

Maar bv. ook gewrichtsklachten zoals versleten heup- en kniegewrichten en rugklachten komen vaak voor. Mensen met overgewicht hebben vaak minder uithoudingsvermogen, zijn snel moe en hebben minder energie. Verder zijn ze vaak ongelukkig met hun uiterlijk, hebben een negatief zelfbeeld en een verminderd zelfvertrouwen. Een gezond gewicht kan leiden tot een betere kwaliteit van leven.

Waarom worden mensen steeds zwaarder?

Als je meer calorieŽn binnenkrijgt, dan je verbrandt, wordt je zwaarder. Veel mensen hebben last van overgewicht. Voeding die rijk is aan calorieŽn is nu eenmaal makkelijk voor handen. Waar je ook gaat en wat je ook doet, de kans is groot dat je wel een zoete- en/of vette snack kunt vinden. Als je bv. gaat tanken, wordt je omringd door een ruim aanbod van chocolade, chips en frikandellen. Dus als je trek hebt is de verleiding groot. Even snel een zak patat naar binnen gooien en de inwendige mens is weer bevredigd.

Tegenwoordig hebben veel mensen haast. Weinig tijd om te koken? Even naar de McDonalds, de Febo of de Kentucky. Of misschien een kant en klaar maaltijd uit de supermarkt? Makkelijk, maar vaak niet zo gezond. Te veel zout, te veel vet, en vaak wat minder vers. Minder vers betekent minder vitaminen, dus ook daar levert de gezondheid weer bij in.

Het aantal eetmomenten is toegenomen. Vroeger was het ontbijt, lunch en avondeten, klaar! Mensen namen de tijd om de tafel te dekken, gingen er samen voor zitten, en namen de tijd om het eten rustig tot zich te nemen. Tegenwoordig wordt eten snel naar binnen gepropt. De ťťn eet aan de PC, de ander voor de TV en weer een ander in de auto, onderweg naar zijn werk, telefoon in de ene hand, broodje in de andere. We eten ook de hele dag door, tussendoortje hier, koekje daar en 's avonds uitgeput snacken voor de buis. Zijn de kinderen druk? Prop ze vol met snoep en chips, worden ze rustig van. Kunnen we de rest van de avond voor de Flatscreen blijven hangen.

En de fabrikanten spelen handig op de tendensen in; nog meer ongezonde kant-en-klaar rommel, voorzien van extra suiker en/of vet, want dat verkoopt goed. Erwten in blik verkopen beter met een schep suiker erbij, dus zit er behoorlijk wat suiker in blikgroente. Becel is vet, goed voor hart en bloedvaten, ook al is dat nooit bewezen. Activia drankjes zijn goed voor de weerstand. Ook nooit bewezen, maar ja, met een berg suiker en een goed verhaal verkoopt het prima. 20 keer duurder dan gewone yoghurt zonder suiker. Die yoghurt is qua bacteriŽn minimaal net zo goed voor je darmflora en zonder die suiker voor de rest ook een stuk gezonder.

Light-producten zijn vaak toch niet zo light als wordt beweerd. Er zit bv. minder vet in, maar meer koolhydraten. Of fabrikanten doen alsof hun product gezond en light is. Staat er bv. op de verpakking van een product "zonder toegevoegde suiker", dan hebben ze er vaak ingedikte appelsap ingedaan. Die ingedikte appelsap bestaat voornamelijk uit fructose; zeer calorie-rijke vruchtensuiker.

Het vreemde is; hoe meer light-producten er in de winkels verkocht worden, des te meer dikke mensen komen we tegen op straat. En waarschijnlijk ken je, net als ik, niemand die slank is geworden van een light-product. Light-producten werken dus absoluut niet om slank te worden of te blijven. Ze zouden hooguit een kleine bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het probleem. Maar het effect is vaak juist het tegenovergestelde; men denkt "dit is een light-product, dus kan ik er meer van eten". We sussen onze honger, en ons geweten, terwijl we juist minder zouden moeten eten. Waarschijnlijk kennen we, zonder het te weten, allemaal wel iemand, die te dik is geworden door het eten van light-producten. Gek idee, toch?

Wat moet je doen om af te vallen?

1. Minder eten, dus de maaltijden kleiner maken. Eet zo veel mogelijk verse producten. Rekening houden met suikers en vet is prima. Het kan ook geen kwaad om light-producten te gebruiken, maar verwacht daar geen wonderen van. In principe mag je alles eten, maar in bescheiden mate.

2. Minder vaak eten; 3 maaltijden per dag. Liefst geen tussendoortjes. Eten is vaak een gewoonte; eet je bv. vaak snacks bij het TV kijken? Leer jezelf aan 3 x per dag aan tafel te gaan voor de maaltijd. Eet niet op andere plaatsen en tijden. Eet vooral niet 's avonds na 19.30 uur. CalorieŽn worden als je slaapt maximaal opgenomen en vastgehouden. Beter is het om tijdens je slaap te lijnen, dan voel je niet dat je trek hebt.

3. Voldoende water drinken helpt tegen het hongergevoel en zorgt er ook voor dat je minder suikerhoudende dranken gaat drinken.

4. Ga meer bewegen. Gebruik de fiets en de trap in plaats van de auto en de lift. Ga sporten, bv. bij Health & Fitness Charlois / Fit2Fight! Zorg dat je meer calorieŽn gaat verbranden!

5. Hou consequent vol . Als je aanleg hebt om dik te worden, ben je voor de rest van je leven gestraft. Zodra je verslapt zitten de kilo's er zo weer aan en vaak wordt je nog dikker dan je al was. Naarmate je ouder wordt, wordt afvallen steeds moeilijker, maar juist belangrijker dan ooit. Dus maak nu een beslissing voor de rest van je leven en hou vol. Het helpt om vooruit te denken; ik heb nu trek in een hamburger, maar hoe wil ik er over een jaar uitzien? Een korte-termijn-denker neemt nu een hamburger, een lange-termijn-denker is over 1 jaar een stuk slanker.
Er zijn in principe, 3 verschillende manieren van trainen om dit te bereiken.

1. niet-intensieve langdurige training. Dit wordt ook vaak cardio genoemd. Het voordeel hiervan is dat bijna iedereen, ongeacht fitnessniveau, dit soort training kan doen, het is dan ook waarschijnlijk de beste manier om het lichaam aan fysieke training te laten wennen. Bij Health & Fitness charlois zijn er dan ook vele machines, zoals loopbanden, steppers, x-trainers, fietsen, enz. om deze cardio training te kunnen beoefenen. Ook kungfu en qigong zijn hiervoor uitermate geschikt. Het grote nadeel van deze methode is dat deze veel tijd kost, en soms geestdodend kan zijn.

2. De volgende stap is relatief intensieve langdurige training. Vaak is dit weer met de bekende cardio-machines, maar ook combinaties van training met gewichten, bv.in circuitvorm, zijn hiervoor uitermate geschikt. Andere mogelijkheden zijn het volgen van lessen zoals BBB of een vechtsport, zoals Mandokwan.

3. De derde veel gebruikte methode is kortdurende, maar intensieve interval training. Bij ons, in Health & Fitness charlois wordt deze methode pas aanbevolen als men daarvoor voldoende is voorbereid. Er zijn specifieke trainings schemas en toebehoren, zoals kettlebells en clubbells aanwezig, en het gebruik daarvan wordt duidelijk uitgelegd. Het nadeel van deze methode is dat de belasting intensief is, dus niet voor iedereen geschikt. Maar deze methode heeft het meeste effect. En ander voorbeeld van deze training is het trainen van ronden in vechtsporten, zoals kickboksen en boksen.


Verstandig is om rustig in intensiviteit van training op te bouwen, en de verschillende methodes met elkaar te combineren en af te wisselen. Om succesvol af te vallen is het meest belangrijke element, dat men in ieder geval, iets aan fysieke training doet, stapje voor stapje naar een goed resultaat. Daarbij mag de andere helft van de puzzel, namelijk een juist voedingspatroon, natuurlijk niet vergeten worden.

Wil je ook sporten bij Health & Fitness Charlois, het beste fitnesscentrum van Rotterdam-Zuid / Charlois? Hier vind je het lesrooster, onze scherpe tarieven en onze lokatie. Kom gerust eens langs. Een proefles is in veel gevallen gratis. Voor meer info, neem gerust contact op.

Wij verkopen diverse Voedings-Supplementen zoals Multi-Vitaminen, Maaltijdvervangers en FatBurner-capsules. Voor diverse Fitness-producten; bezoek onze Fitshop!