Stress-Management!

Stress ontstaat als je geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen. De geest ziet een bedreiging. Er wordt onbewust een mechanisme gestart, dat ons in staat van verhoogde paraatheid brengt. De productie van stresshormonen kunnen we niet met onze bewuste wil be´nvloeden.

Een beetje stress is gezond. Het kan ervoor zorgen dat je net iets beter je best doet en dat je net iets meer bereikt. Te weinig stress kan problemen opleveren. Je kunt bv. verveeld raken of depressief.

Als je gestresst bent, produceert ons lichaam meer adrenaline. Dit is op zichzelf niet slecht; je hebt adrenaline nodig om te kunnen omgaan met bedreigende situaties (zoals wegrennen voor gevaar). Dit staat bekend als de 'vecht- of vlucht'-reactie. Onder invloed van adrenaline gaat je hart sneller slaan, je spieren spannen zich en je bloeddruk gaat omhoog. Je haalt sneller adem en begint te zweten. De adrenalinestoot bereidt je voor op een plotselinge noodsituatie, hoewel het vaak maar kort duurt.

Stress wordt pas negatief als we zˇ onder druk staan dat we er niet mee om kunnen gaan. Door stress kunnen we ons lichamelijk en geestelijk slechter gaan voelen, waardoor we in een vicieuze cirkel terechtkomen. Het kan ons functioneren in de weg gaan staan.

Chronische stress, vaak een reactie op langdurige problemen, is minder intens, maar houdt langer aan. De verschijnselen van chronische stress zijn: - piekeren, gespannenheid, angst, prikkelbaarheid, slaapproblemen, neerslachtigheid, huilbuien, lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieproblemen, geen puf meer- en nergens meer zin in hebben, het gevoel het niet meer aan te kunnen, hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen, maagklachten, diarree, slechte spijsvertering, rugpijn, eetstoornissen, het ontlopen van andere mensen, het uitstellen van taken of juist een te grote betrokkenheid bij een bepaalde taak, frustratie over zaken die je normaal niet of weinig hinderen. De symptomen verschillen per individu.

Hoe kunnen we stress verminderen? Hieronder wat voorbeelden:

Bewust ontspannen helpt tegen stress. Uitslapen, mediteren, een boek lezen, enz. Time-Management is vaak ook Stress-Management, een manier om orde te creŰren in de agenda, zodat de geest rust kan vinden. Neem geregeld werkpauzes. Ook afwisseling van werktaken voorkomt stress. Perfectionisten en idealisten hebben meer last van stress. Realiseer je dat niemand perfect is. Iedereen maakt fouten. Leer nee zeggen als je iets niet wilt of kunt doen. Wees realistisch en zie dingen in hun perspectief; maak problemen in je gedachten niet groter dan dat ze in werkelijkheid zijn. Leer zaken die je niet kunt veranderen te accepteren. Vermijd onnodige strijd en discussies, geef anderen wat vaker gelijk!

Wat kun je bij Health & Fitness Charlois doen om stress te bestrijden?

Maak voldoende tijd vrij om lekker te gaan sporten bij Health & Fitness Charlois. Het geeft je meer energie! Sporten werkt goed tegen stress, de gedachten worden afgeleid van de dagelijkse zorgen en het lichaam maakt endorfine aan, waardoor je je beter gaat voelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten, minder last hebben van stress. Dat laatste geldt ook voor mensen die regelmatig ontspannings- en meditatie-oefeningen doen, zoals bij Tai-Chi.

Welke sport of activiteit is het meest geschikt? Alle door ons centrum aangeboden sporten en activiteiten zijn geschikt om stress te bestrijden. Maar welke sport spreekt jou persoonlijk aan? Kies iets uit dat je leuk vind, dat bij je past.

Wil je ontspannen mediteren, dan is Tai-Chi het meest geschikt. Wil je er meditatie combineren met vechtkunst, dan is Bagua Zhang Kung-Fu een goede keuze. De overige vechtsporten zijn niet zo meditatief, maar je kunt jezelf daarbij wel wat meer afreageren. Dat laatste natuurlijk op een gezonde manier. Fitness en Steps/BBB zijn goede energiegevers, en na gedane arbeid is het goed rusten. Het voordeel van Fitness is, dat je je eigen tempo kunt bepalen.

Pas bij fanatiek sporten wel op voor overtraining. Bij overtraining gaan prestaties achteruit en ontstaan er blessures. Luister altijd naar je lichaam, zorg dat je training prettig aanvoelt, vermijd pijn en uitputting en neem voldoende rust tussen de diverse trainingssessies. Sport is een fantastisch medicijn tegen stress, maar er moet wel verstandig met de dosering worden omgegaan. Laat je indien nodig adviseren door de deskundige instructeurs van Health & Fitness Charlois, de leukste- en beste fitnessclub van Rotterdam-Zuid.

Wil je ook sporten bij Health & Fitness Charlois / Fit2Fight, het beste meditatie-, vechtsport, krachtsport- en fitnesscentrum van Rotterdam-Zuid / Charlois? Hier vind je het lesrooster, onze scherpe tarieven en onze lokatie. Kom gerust eens langs. Een proefles is in veel gevallen gratis. Voor meer info, neem gerust contact op.